Adobe Lightroom Classic / CC
Ik vraag mij af of Lightroom Classic en Lightroom CC dezelfde programma's zijn. Ik werk op een Apple laptop en heb een volledig abonnement maar kan Adobe Lightroom CC nergens vinden. Op Youtube geeft Mike Sluitertijd uitleg over Adobe Lightroom CC welke een duidelijke andere werk layout heeft als mijn programma. Wie kan mij duidelijkheid geven
Reageer
Je moet ingelogd zijn om een reactie op het forum achter te mogen laten.
-
Chris66
Winkelmand
16 mei
Service & Contact
Interesseformulier
Fotowedstrijd
Blog
Vacatures
Over Ons
Cursisten login
De Rooij FotografieDe Rooij Fotografie
Home
Online Educatie
Basiscursus
Workshops & Masterclasses
Fotoreizen
Shop
Kennisbank
Over ons / Login
Wat is het verschil tussen Adobe Lightroom Classic en Adobe Lightroom?
Home Adobe Lightroom Wat is het verschil tussen Adobe Lightroom Classic en Adobe Lightroom?
20
Dit is een kwestie die voor velen nog onduidelijk is. Wat is nou eigenlijk het echte verschil tussen Lightroom Classic en Lightroom? In dit artikel hopen we al jouw vragen te kunnen beantwoorden om voor eens en voor altijd het antwoord te weten! Lees snel verder!
Inhoud van dit artikel:
1. Wat is Adobe Lightroom?
2. Wat is Adobe Lightroom Classic?
3. De grootste verschillen
4. Welke Lightroom versie past het beste bij mij?
5. Abonnementen en aanschaf
Wat is Adobe Lightroom?
Adobe Lightroom is een fotobewerkingsprogramma van software multinational Adobe. Lightroom werd in de beginjaren verkocht als op zichzelf staand programma, waarbij je een vast bedrag betaalde. Daarna kon je het programma gewoon blijven gebruiken zonder ergens aan vast te zitten. Met de komst van vele nieuwe creatieve apps, zoals Photoshop en Indesign kwam er op den duur iets nieuws: de Creative Cloud. Het idee achter deze cloud was om gebruikers toegang te geven tot hun werk vanaf meerdere apparaten én natuurlijk de mogelijkheid tot opslag te bieden. Dat had een belangrijk gevolg voor de betaalmethode, dit werd een maandelijks abonnement. Betaalde je dus niet dit abonnementsgeld, dan kon je ook geen gebruik maken van de software.
Adobe Lightroom is nu ook geoptimaliseerd voor het gebruik op smartphones en tablets. Voorheen bestond er al een mobiele versie van Lightroom, namelijk Lightroom Mobile (gratis te gebruiken). Deze is verder geoptimaliseerd voor zowel smartphones als tablets. Door de gebruikersvriendelijke manier waarop je foto’s kon bewerken wist Adobe daarmee een grotere markt aan te spreken. Ook mensen die niet fotograferen in RAW, minder gevorderd waren of geen computer tot hun beschikking hebben hadden hier baat bij. Het aantal gebruikers dat namelijk vanaf mobiele apparaten werkt is erg groot. Zo zie je tegenwoordig steeds vaker dat bekende influencers hun eigen presets aanbieden. Met één klik op de knop kun je dan een foto prachtig bewerken, zonder enige kennis van fotobewerking nodig te hebben. Maar wat zijn nou precies de verschillen tussen de twee soorten Lightroom programma’s? Om daarachter te komen zullen we eerst een korte beschrijving geven over Adobe Lightroom Classic.
Wat is Adobe Lightroom Classic
Classic. Het woord zegt het al. Dit is de versie op de computer zoals we die al 10 jaar kennen. Dit op zichzelf staand programma is doorontwikkeld voor het fotobewerken vanaf de harde schijf van een computer. Lightroom Classic is vergelijkbaar met de donkere kamer, maar dan de digitale versie daarvan. Daarom is het programma zeker aan te raden voor de fotografen die graag in RAW fotograferen. Lightroom Classic biedt daarbij de meest uitgebreide mogelijkheden én handige samenwerkingen met andere Adobe programma’s, zoals Photoshop. Ondanks wat de naam doet vermoeden, krijgt dit programma nog regelmatig nieuwe updates en functies. Het is dus zeker geen gedateerd programma, ondanks de naam Classic! Sterker nog, Lightroom Classic heeft zelfs meer mogelijkheden als je kijkt naar het beheren en bewerken van foto’s dan Lightroom.
De grootste verschillen
Als we gaan kijken naar de verschillen tussen Adobe Lightroom en Adobe Lightroom Classic, is het grootste verschil al gelijk duidelijk in de interface. Deze oogt bij Lightroom Classic wat uitgebreider en professioneler. Ook zijn er meer functies beschikbaar om foto’s mee te bewerken en de werkruimte is naar eigen wens in te delen. Bij Lightroom lijkt er meer aandacht te zijn besteed aan het geheel, namelijk de vormgeving. Die oogt wat simpeler. De bewerkingsopties lijken op de ingebouwde Camera RAW van Photoshop. In onderstaande foto’s kun je deze twee programma’s naast elkaar zien.
Werkruimte Adobe Lightroom CC
Werkruimte van Adobe Lightroom
wat is verschil tussen lightroom classic en adobe lightroom
Werkruimte van Camera RAW (Adobe Photoshop)
Als we dan de werkruimte van Lightroom Classic erbij gaan halen, dan valt al gelijk op dat het programma meer informatie toont. Zo bestaat Lightroom Classic uit meerdere menu’s: Bibliotheek, ontwikkelen, kaart, boek, presentatie, afdrukken, web. Over het algemeen is de opbouw van beide programma’s redelijk gelijk. De foto staat mooi centraal. Rechts is er in beide gevallen een menu met bewerkingsopties te zien. Wat opvalt is dat de functies er bij Lightroom er wat groter uitzien. Dit is natuurlijk met een reden, namelijk omdat het programma ook voor smartphones en tablets te gebruiken is. Met een muis is het immers mogelijk om preciezer opties te selecteren met als voordeel dat je nooit een vinger in de weg hebt zitten èn er meer opties op het scherm kunnen worden weergegeven.
werkruimte adobe lightroom classic
Werkruimte Adobe Lightroom Classic
Om de verschillen nog eventjes goed op een rijtje te zetten, hebben we in onderstaand tabel een mooi overzicht gemaakt. Daaruit blijken al gelijk een aantal zaken. Zo is Lightroom Classic enkel vanaf de computer te gebruiken. Lightroom is zowel vanaf de computer als vanaf mobiele apparaten te gebruiken. Hoewel dat als een groot voordeel voor Lightroom klinkt, kun je niet alle bestandstypes mee bewerken. Ook moet je ervan houden om alles in de cloud te hebben staan. Het maakt je tevens afhankelijk van het maandabonnement van Adobe om toegang te krijgen tot deze bestanden, waarbij je bij Lightroom Classic alleen toegang verliest tot het programma bij het verlopen van je abonnement. Daarnaast heeft Lightroom Classic meer geavanceerde opties om foto’s te bewerken en de mogelijkheid om de foto’s nog eens extra te bewerken door middel van plugins, zoals LuminarAI. Benieuwd welk programma het beste bij jou past? Lees dan snel verder.
Lightroom Classic Lightroom
Lightroom Classic
Lightroom
Meest uitgebreide bewerkingsopties Beperkte beschikbaarheid aan opties
Alleen beschikbaar op desktops Beschikbaar op desktop, mobiele apparaten en via de internetbrowser
Bewerken en opslag vanaf een (externe) harde schijf Bewerken en opslag vanuit de cloud
Ondersteuning van:
DNG, TIFF, JPEG, Photoshop, PSB, RAW, PNG, Illustrator, NEF Ondersteuning van:
DNG, TIFF, JPEG, Photoshop, PSB, RAW, PNG.
Maar niet van: Foto's groter dan 42.3 MP, NEF-bestanden van een Nikon-scanner, AI-bestanden
Back-up op andere harde schijf (zelf in te stellen) Back-up in de cloud
Handmatig ordenen a.d.h.v. trefwoorden en tags Automatisch geordende foto's op basis van intelligentie
Werken met voorinstellingen Werken met voorinstellingen
Werken met sneltoetsen -
Verplaats de slider in de bovenstaande foto om de verschillen te bekijken. Links is Lightroom en rechts is Lightroom Classic.
Welke Lightroom past het beste bij mij?
Uit de vergelijking tussen de twee versies van Lightroom kun je goed uitmaken welke versie wat voor jou is. Bekijk de volgende vragen eens: Ben je een beginnend fotobewerker en werk je veel vanaf een smartphone of tablet? Wil je jouw foto’s snel delen en hecht je niet zoveel waarde aan al die ingewikkelde opties? Maak je voornamelijk foto’s met je tablet of smartphone? Ja? Dan is Lightroom een erg goede keuze voor jou.
Ben je juist een fotograaf die in RAW fotografeert en alle opties tot zijn of haar beschikking wilt hebben? Ben je iemand die snelheid en precisie belangrijk vindt of graag werkt met sneltoetsen? Dan is Lightroom Classic het ideale programma. Lightroom Classic bevat alle denkbare opties als het gaat om fotobewerking.
Velen van ons gebruiken een groot deel van de opties niet eens en willen simpelweg wat bewerkingen doen en deze zo snel mogelijk delen. Anderen willen graag het dichtstbij Het Perfecte Plaatje komen, en willen hiervoor alle mogelijkheden hebben. Jij weet nu zelf vast wel wat voor gebruiker je bent!
Abonnementen en aanschaf
De programma’s van Adobe zijn aan te schaffen middels een abonnement. Je betaald dus per maand of in één keer voor een jaar. Ben je een docent of student? Dan biedt Adobe ook nog eens aantrekkelijke kortingen. Bekijk in dat geval deze mogelijkheden dus goed, want het kan je zeker veel geld besparen.
Een abonnement heb je al vanaf €12,09 per maand. Het is mogelijk om verschillende pakketten te kiezen. Zo is het mogelijk om voor het ‘fotografie’ pakket te gaan. Dan heb je zowel Lightroom als Lightroom Classic èn Photoshop in je pakket. Ga je voor een Lightroom-lidmaatschap, dan heb je dus voor hetzelfde geld alleen Lightroom. Wel heb je dan wat meer opslagruimte in de cloud. Bekijk dus goed welke programma’s er binnen jouw pakket vallen.
aanschaf lightroom classic cc
Heb jij naar aanleiding van dit artikel een keuze kunnen maken? Laat een bericht achter onder deze blog!
Meer leren over Adobe Lightroom Classic?
Wil je nóg meer uit Lightroom halen? Allereerst kun je bij ons een gratis minicursus Lightroom volgen. Meld je direct aan en leer meer. Voor iedereen die echt de beste resultaten wilt behalen met Lightroom, hebben wij een complete online cursus Adobe Lightroom. Na aanmelding kun je direct van start en krijg je toegang tot ruim 100 lessen waarin je stap voor stap alle mogelijkheden van Lightroom Classic ontdekt.
Leer jij liever in een leslokaal? Wij organiseren regelmatig een cursus Adobe Lightroom op verschillende locaties. Hieronder vind je de ingeplande cursussen:
sep 28
19:30 t/m 22:00
Cursus Adobe Lightroom voor Beginners (3 lessen) – Rotterdam
nov 16
19:30 t/m 22:00
Cursus Adobe Lightroom voor Beginners (3 lessen) – Amsterdam
Bekijk kalender
Xanne Paulissen / Over de auteur
Afgestudeerd als docent beeldende kunst en vormgeving heeft Xanne een grote voorliefde voor beeldtaal en het vastleggen van expressie daarin. Daarnaast gelooft ze dat eigenheid de kracht is van iedere fotograaf en hoopt anderen zelf ook daarmee te inspireren. Haar favoriete onderwerpen zijn natuur-, reis-, en (zelf)portretfotografie. Het liefst loopt ze iedere dag met haar camera en statief om zelfportretten te maken! Wil je meer van haar werk zien? Neem dan een kijkje op de fotografen pagina
Meer artikelen van Xanne Paulissen
Reacties (20)
Ad Verhoeven
15 april 2023 om 11:07
Beantwoorden
Kan je beide versies van Lightroom naast elkaar installeren op een computer?
Jan Twilt
27 juni 2022 om 19:06
Beantwoorden
Ik wil graag tijdens mijn (duik)reizen mijn foto’s inladen op mijn laptop en de eerste bewerkingen uitvoeren. Thuis zet ik dan de foto’s over op een desktop voor verdere bewerking en maken van een fotoboek. Welk van de versies van Lightroom (classic of Lightroom) kan ik dan het beste gebruiken voor zowel de laptop als de desktop?
Tnx voor het antwoord,
Jan Twilt
Xanne Paulissen
28 juni 2022 om 15:26
Beantwoorden
Dag Jan! In het geval dat je dus graag wilt bewerken vanaf de laptop, maar ook een mobiele device is Lightroom het programma voor jou!
Arjan van Roon
19 april 2022 om 17:20
Beantwoorden
Hallo Xanne,
Ik heb de gekochte versie van Lightroom Classic. Afgelopen september ben ik overgestapt van een fullframe Nikon D600 naar een systeem camera, Fujifulm X-S10.
Toen ik dat had gedaan bleek LRC helaas het RAF bestand van de Fuji niet te herkennen en het lukte mij ook niet via een DNG converter. Ik heb toen de (gratis versie voor Fuji gebruikers) van Capture One aangeschaft. Aangezien ik dit geen fijn programme vind, wil ik graag weer terug naar LR Classic, maar dan dus in de abonnementsvorm.
Maar weet jij of die versie wel het bestandsformaat van de Fuji X-S10 herkent?
Ik hoop dat je het antwoord weet….
Alvast bedankt.
Arjan de fotoman
Liesbeth
27 december 2021 om 10:45
Beantwoorden
Hallo,
mijn LR 6.14 koopversie wordt steeds trager en ook ik overweeg dan toch maar voor het dure abonnement over te stappen LR classic maar heeft iemand enig idee of dit ook mijn .ORF bestanden uit mijn Olympus OMD EM5 mark III ondersteunt? Nu moet ik ze elke keer eerst overzetten met een DNG convertor maar voor die 12 euro per maand hoop ik dat dat niet meer hoeft. Alvast bedankt voor de reacties!
Xanne Paulissen
29 december 2021 om 14:04
Beantwoorden
Dag Liesbeth! Goed nieuws, want de nieuwe Lightroom ondersteund de ORF bestanden gewoon en herkent deze als RAW-bestanden.
kesters georges
11 september 2021 om 10:44
Beantwoorden
Ik bezit koopversie lightroom 6 ik zie dat er nu verschillende funtie’s niet meer te vinden zijn in het programma tov van toen ik het in 2018 kocht
welk is dan de beste mogelijkheid om op over te schakelen ? lightroom classic of classic cc een (abonnement is wel vrij duur) ,
andere oplossing ????
Xanne Paulissen
12 september 2021 om 10:51
Beantwoorden
Dag Kester!
Een goede vraag. Het grootste verschil zit het hem in de mogelijkheden en de devices waarop je kunt werken. Stel je wilt graag (basis)bewerkingen doen van zowel desktop als tablet, dan is Lightroom wat voor jou. Wil je wat geavanceerder werken, dan is lightroom classic aan te raden. Lightroom Classic is o.a. voor professioneel gebruik geschikt.
Nicole
19 mei 2021 om 13:25
Beantwoorden
Mijn probleem is met Apple update naar Big Sur dat mijn LR classic versie 6.0 niet meer werkt.
Vraag me af als ik abon. LR classic pakket kies voor 12,09 pm of het dan wel werkt?
Heb ook geen behoefte aan afhankelijkheid van Cloud gebeuren. 20 Gb is erg weinig,: de mogelijkheid om op eigen Computer op te slaan werkt dan wel???
Xanne Paulissen
20 mei 2021 om 09:46
Beantwoorden
Hi Nicole, het opslaan op je eigen computer is altijd mogelijk. De ingebouwde functie om je bibliotheek te synchroniseren werkt op de cloud. In sommige gevallen moet je jouw Lightroom ook updaten. De meest bekende Lightroom Classic problemen na de update zijn via deze link te vinden.
Nelleke
6 februari 2021 om 22:33
Beantwoorden
Ik wil graag over gaan op LR CC maar heb geen creditkaart, is er een andere mogelijkheid?
Hartelijke groet,
Nelleke Zijnstra
Xanne Paulissen
7 februari 2021 om 14:08
Beantwoorden
Beste Nelleke,
Bedankt voor je reactie. De betaalmogelijkheden van Adobe.com zijn soms wat beperkt. Gelukkig zijn er ook andere bedrijven die een licentie aanbieden waarbij iDeal betalingen mogelijk zijn, zoals Licentie2GO
Harm Hoitink
2 februari 2021 om 18:06
Beantwoorden
Hallo,
Als ik in Lightroom Classic een foto wil exporteren gaat dat soms niet goed. Een paar foto’s gaan wel (dat is links boven goed te zien) en dan weigert het programma om de volgende foto te exporteren.
Wat is er aan de hand?
Mark de Rooij
3 februari 2021 om 13:19
Beantwoorden
Dit probleem komt mij helaas niet bekend voor. Ik krijg wel heel soms een foutmelding bij het verwijderen van foto’s, dan worden alle geselecteerde foto’s verwijderd, behalve één. Na de laatste update lijkt die fout echter wel uit het fotobewerkingsprogramma gehaald te zijn. Misschien kun je de fout aankaarten bij Adobe (of op hun forum).
José
4 december 2020 om 19:38
Beantwoorden
hallo Xanne,
Bedankt voor je verhaal.
begrijp ik het goed, dat, als je een abonnement zou nemen op Lr Classic [ik heb nu een koopversie] dat je dan foto’s niet meer kunt bewerken vanaf je eigen harde schijf, maar dat je dan verplicht bent om gebruik te maken van internet en daar dan ook afhankelijk van bent? Dus geen internet, ook geen mogelijkheid om foto’s te bewerken?
groet
José
Xanne Paulissen
4 december 2020 om 19:48
Beantwoorden
Beste José,
Bij Lightroom classic ben je niet afhankelijk van de cloud (-:
Maak je gebruik van Lightroom? Dan wel, omdat de fotos eerst geïmporteerd moeten worden op de cloud om naderhand bewerkt te kunnen worden.
José
7 december 2020 om 19:02
Beantwoorden
Hoi Xanne,
Ik heb een koopversie van Lightroom en dat vind ik eigenlijk ook het fijnste. Ik moet er niet aan denken om van internet afhankelijk te zijn om foto’s te kunnen bewerken.
Echter, ik krijg geen updates meer omdat Lr dus alleen nog maar met abonnement te verkrijgen is en dat vind ik veel te duur.
jammer, want nu mis ik alle nieuwe foefjes die uitgebracht worden.
graag je reactie naar mijn mail
hartelijke groet
José
Xanne Paulissen
7 december 2020 om 19:15
Beantwoorden
Hi José,
Ben benieuwd waar jij Lightroom Classic CC hebt aangeschaft, aangezien ‘CC’ voor Creative Cloud staat.
Mogelijk heb je voor 1 jaar vooruitbetaald?
José
7 december 2020 om 19:13
Beantwoorden
Hoi Xanne,
sorry voor de verwarring, maar ik heb Lr Classic CC