xpozer.com
JohnvanStralen

De "Fotograaf"

Vroeger heel lang geleden toen ik nog jong en onbezonnen was, jawel, nou toen had je Fotografen, dat was een vak........
Die maakten de foto's na de geboorte, tijdens de geboorte was toen nog niet zo in, dat kwam pas later, vervolgens ieder jaar de schoolfoto, meestal een paar kleintjes en één wat grotere voor een leuk prijsje.
Wat later de trouwfoto's en dan had je het wel gehad, foto's van de begrafenis waren toen nog niet zo gewoon, ook dat is pas later gekomen.

De fotograaf was een vakman, die had spullen die wij niet hadden en die kon dingen die wij niet konden en dat vakmanschap straalde hij of sporadisch een zij ook uit, je luisterde naar zijn aanwijzingen om tot het best mogelijke resultaat te komen en dat lukte dan vaak ook wel maar soms ook helemaal niet............

Was er ook nog de "Persfotograaf" nou dat was helemaal wel iemand zeg, daar ging je voor opzij als ie in de buurt kwam met zijn perskaart en z'n dikke persfotograaf camera. En als je niet snel genoeg opzij ging dan zorgde hij er met woord en gebaar wel voor dat er alsnog geluisterd werd.
Ja hallo, die foto's waren wel voor de krant ja, hoe belangrijk wil je het hebben?
Sommigen waren in dienst van de krant en sommigen werkten op free lance basis, maar altijd met een behoorlijke vergoeding voor het geleverde werk, je kon er zowaar nog van bestaan ook.

Had je ook nog de foto artiest die op straat mensen fotografeerde om daar uiteindelijk een boek van te maken om dat leuk te verkopen aan den volke.
Ik heb in documentaires hierover menigmaal gezien dat je gewoon een grote bek kreeg als je niet goed meewerkte zoals meneer het voor ogen had..........

Sportfotografen had je ook nog, altijd de beste plaatsen bij de diverse evenementen en ojee als je per ongeluk in de weg liep, een complete scheldkanonnade viel u ten deel en vooral wegwezen, zullen we nou krijgen, amateurs binnen ons domein dat kan natuurlijk helemaal niet.

Maar de tijden zijn veranderd, anno nu maakt iedereen foto's en die zijn inmiddels nagenoeg overal te zien en de nieuwsmedia kunnen putten uit een enorm aanbod, in de meeste gevallen geheel en al voor niets.
Alleen de outstanding fotografen zullen nog wel een een vergoeding krijgen voor een foto maar echt vet is het in de meeste gevallen ook niet meer.

Maar de persfotografen pikken het niet meer hoor ik en men staakt en eist een hogere vergoeding.........wens ik ze veel sterkte in dit streven, maar laat ik nou toch vrezen dat het een uitstervend beroep is en dat er in de toekomst slechts voor een enkeling nog een bescheiden boterham te verdienen zal zijn.

Het gaat zo in de tijd, beroepsgroepen verdwijnen soms in de loop der jaren door veranderende omstandigheden, kun je meestal niet echt veel aan doen........
Ik wens de mannen en vrouwen in ieder geval wel sterkte en we gaan het zien.

Door JohnvanStralen 26 januari 8 reacties

Reageer

Je moet ingelogd zijn om een reactie op het forum achter te mogen laten.