xpozer.com
JohnvanStralen

De grote tv nepshow........(met deel II)

Tja, zag ik enkele dagen geleden een documentaire op de BBC te England over een figuur die op zoek ging naar de levenswijze van de mens in het oerwoud van een ver land, ik zal uit privacy overwegingen de naam van dat land niet noemen.
Lang verhaal kort gemaakt kwam ie daar en zag mensen in een t-shirt en short, gezellig samen levend in een huisje op de Kampong, zo heet een soort dorpje daar.
Maar dat zocht ie niet, nee hij zocht de mens die daar leefde zoals ooit in een boomhut op grote hoogte, dat wilde hij vastleggen op film.
Maar werd hem gezegd zo leven wij al lang niet meer, er zijn in het oerwoud nog wel een paar boomhutten over maar die worden niet meer gebruikt.
Ooit, werd hem verteld kwam er een filmploeg, ik geloof uit Frankrijk maar dat weet ik niet zeker, die met hetzelfde idee kwamen, de bevolking filmen in de primitieve oorspronkelijke omgeving.
Nou na veel onderhandelen kon dat wel tegen een voor de mensen daar een zeer forse vergoeding...........
Nou waren die boomhutten gebouwd op zo een 10 meter hoogte, wat ik al heel wat vind, maar de filmploeg vond het toch niet zo indrukwekkend en vroeg of men een boomhut kon bouwen van zo een 30 meter hoog.
Nou na wederom wat geschuif met geld kon dat ook, maar werd er bij verteld dan ontdoet u zich wel allemaal van de kleding want leven in een boomhut met een t-shirt en short nou dat gelooft natuurlijk niemand, kon ook maar kostte iets meer.
Lang verhaal kort, boomhut werd gebouwd, levensgevaarlijk en waarachtig er werd een gezin in de boomhut gezet en gefilmd, net echt was het en deze opnamen werden vervolgens in de bewoonde wereld aan één of ander tv station voor goed geld verkocht en dat was dat. De wereld vervolgens allemaal kijken op de tv en allemaal roepend nou nou dat het nog bestaat, sjonge sjonge het is wat enzovoort en zo verder.
Terug naar de recente documentaire, deze filmer was op zoek naar de echte primitieve mens en of die nog bestond, nou er was nog wel een enkele boomhut en men was ook best bereid om zich te "onthullen" in het kostuum van Adam zodat het net echt leek.
Maar dat was niet de bedoeling het moest echt zijn en niet net echt.

vervolg, deel II...............
Waar was ik, nou dat het echt moest zijn. Dus de zoektocht ging door, het dorp was in rep en roer want ieder wilde een bijdrage leveren aan het ondersteunen van deze filmploeg tegen vergoeding uiteraard.
Of deze documentaire maker zijn doel uiteindelijk heeft bereikt en de mens in zijn oorspronkelijke leefomgeving daar in het oerwoud heeft gevonden? ik weet het niet, het eind van de serie heb ik nog niet gezien.
Wel heb ik hem meerdere malen horen zeggen dat het misschien beter was geweest indien hij niet was teruggekomen omdat de aanwezigheid van zo een filmploeg toch wel de nodige onrust met zich bracht. Nou daar kan ik hem dus wel gelijk in geven.
Maar waarom nu dit verhaal, dat eigenlijk al veel langer is geworden dan mijn gewoonte is, ik hou van korte verhalen, maar goed ik ga het u zeggen.
Verontwaardiging is het, ik heb nu uit eigen mond van de bewoners daar in het oerwoud van een ver land te horen gekregen dat zodra er weer een filmploeg is gesignaleerd er een toneelstukje wordt opgevoerd waarbij men inmiddels exact weet hoe te handelen om het meeste geld binnen te halen. Nou geef ze daar maar eens ongelijk in, ik niet..........
Maar het feit dat er in het verleden filmploegen kwamen die hele gezinnen met geld aangezet hebben tot levensgevaarlijke acties hoog in de bomen van het oerwoud, met risico's die men daar onder normale omstandigheden nooit zou nemen, nou dat vind ik dus ronduit misdadig.
Manipulatie met beelden is niet van recente tijd met internet, maar is van alle tijden vrees ik.
Aan ons is het om kritisch te kijken naar alles wat ons voorgeschoteld wordt en niet alles te geloven wat we te zien krijgen, waarbij ik vrees dat het vaak moeilijk is om echt van nep te onderscheiden.........
Maar als u straks op vakantie in een ver land met zijn allen in de bus naar een dorpje veraf wordt gebracht met allemaal keurige hutjes en mensen met weinig kledij is het zeer wel mogelijk dat deze "bewoners" zo rond een uur of vijf de goed verscholen brommer pakken en lekker naar huis rijden en onderuit gaan op de bank voor de tv, verzuchtend nou nou het was mij het dagje weer wel, wat een gedoe met die toeristen, maar goed het zit erop voor vandaag en morgen zal er wel weer een nieuwe buslading komen en zullen we het toneelstuk met plezier(?) weer opvoeren.
En ach in Volendam worden mensen ook in kledij gehesen met klompen wat allemaal allang niet meer gedragen wordt, maar dat zullen ze in China inmiddels toch ook wel weten, ja toch zeker?

Maar goed het is 27 april vandaag en we gaan Koningsdag vieren, koekhappen en zaklopen en weet ik al niet wat in Groningen, allemaal dingen die we normaal ook niet doen maar wat geeft het, het is leuk en het is feest, hoop ik dat het een beetje droog blijft en veel plezier allemaal............

Door JohnvanStralen 25 april 9 reacties

Reageer

Je moet ingelogd zijn om een reactie op het forum achter te mogen laten.