xpozer.com
SapevanderPloeg

Wegpoetsen....hoe ver ga je?

Dit topic is met name bedoeld voor de vogel/dierenfotografen onder ons! In mindere mate ook voor andere takken van sport, maar ook die mensen zijn uiteraard van harte welkom om hierop te reageren.

Vorige week, elders op ons wereldwijde web, een nogal onplezierige discussie gevoerd over het wegpoetsen van een strootje! Nu denk je natuurlijk.....'een strootje' waar hebben we t over?
Het ging in dit geval over een foto van een velduil. De vogel zat op de grond en er liep een strootje voor zn kop langs en gedeeltelijk langs zn oog! Dat was de originele plaat! Even later zag ik dezelfde foto, maar toen was t strootje weggecloond!
Ik ben wel nieuwsgierig hoe jullie daar tegenover staan! Zelf ben ik van mening dat je daarmee een grens overschrijdt! Het weghalen van een storend takje of vlekje in de achtergrond heb ik geen moeite mee....dat doe ik zelf ook! Maar hoe je t ook wendt of keert....er is een gedeelte van de vogel niet vastgelegd toen de foto werd gemaakt! Iets wat er niet is kun je niet zichtbaar maken, tenzij je met een DPP-programma iets nieuws 'tekent'! In dit geval dus een nieuw stuk kop én zelfs gedeeltelijk een nieuw oog! Mijn mening is dat je dan te ver gaat en iedereen, maar vooral jezelf, behoorlijk voor de gek houdt! Je zit nl te prutsen aan t onderwerp en essentie van je plaat! Hoe geavanceerd ook de techniek die je hiervoor gebruikt....linksom of rechtsom....je 'maakt' zelf een nieuwe kop, oog of poot! Zelf vind ik dat dit met fotografie niets meer te maken heeft! Iedereen mag natuurlijk zelf weten wat ie doet met zijn/haar platen, maar t druist tegen mijn principes in!

In t voorbeeld hierboven voelde iemand zich nogal persoonlijk aangevallen, terwijl ik alleen maar mijn mening gaf! En als t persoonlijk wordt opgevat, dan kun je natuurlijk niet een fatsoenlijke discussie voeren! Hoop dat we er hier op een normale manier over van gedachten kunnen wisselen! Ben benieuwd hoe jullie hier tegenover staan!

Door SapevanderPloeg 5 april 2016 83 reacties

Reageer

Je moet ingelogd zijn om een reactie op het forum achter te mogen laten.