xpozer.com

ijzeren weg

Foto ijzeren weg door RuudBlok
RuudBlok
Categorie:
Sport
Locatie:
Dolomieten
Beschrijving:
Via ferrata is Italiaans en betekent vrij vertaald in het Nederlands 'ijzeren weg'. Het is een tussenvorm tussen bergwandelen en klimmen. Bij via ferrata, ook wel klettersteig genoemd, is een route uitgezet met staalkabels, die in de rotsen vastgezet zijn. De staalkabels zijn in eerste instantie bedoeld voor de bergsporter om zich aan te zekeren. Naast de staalkabels komen er op moeilijkere en steilere passages andere elementen bij kijken, zoals trappen en stiften, bruggetjes en dergelijke. Door gebruik te maken van deze elementen kun je bij via ferrata bepaalde plekken bereiken die je bij bergwandelen zeker niet zou kunnen bereiken. Via ferrata's zijn er in verschillende moeilijkheid categorieën, van makkelijk (voor kinderen en beginners) tot zeer moeilijk (voor de zeer gevorderden). Dit maakt het dat via ferrata een bezigheid kan zijn voor een zeer breed publiek, van jong tot oud.
Het uitrusten van bergroutes met klimhulpmiddelen startte in het einde van de 19e eeuw, om zodoende de moeilijke passages van populaire klimmen te vergemakkelijken. Na de 1e Wereldoorlog werden bepaalde militaire routes, die waren uitgerust met deze klimhulpmiddelen, gebruikt door bergbeklimmers. In het begin van de 30-er jaren en tot na de 2e Wereldoorlog werd de Via delle Bochette uitgezet om zodoende de routes in de Brentagroep toegankelijker en minder tijdrovend te maken. Deze zeer populaire via ferrata's werden ontdekt door bergwandelaars, die nu bepaalde routes konden nemen die voorheen slechts begaanbaar waren voor de echte bergbeklimmers. Voortbordurend op het succes van de Via delle Bochette werden meerdere routes aangelegd, en werden verouderde routes uit de 1e Wereldoorlog verbeterd in de Dolomieten. Momenteel zij er vele tientallen via ferrata's in de Dolomieten

Bewerking:
HansF, 12 februari 2010
mooie met tegenlicht genomen shot...volle blauwe luchtpartij...

prachtige sport...bovendien een zeer goed verhaal erbij..

klasse,...

gr. HansF

meldblokkeer


Mieke Ruchtie, 12 februari 2010
Hele mooie foto Ruud. Gave uitleg erbij. Top. Gr. Mieke

meldblokkeer


Celblues, 12 februari 2010
Knap is het.....maar ik blijf het erruggg hoog vinden allemaal...
Daarom juist uitermate geschikt voor de wedstrijd...
Mooie doorkijk met een fraaie lucht erachter...
Succes met deze wedstrijdfoto....gr Céline

meldblokkeer


K.J.Schilstra, 12 februari 2010
Fraaie opname!. De upload met rare kriebels is jammer. Ik zou dit even op nieuw doen, want ik denk dat de jury hier over struikelt, en dat zou toch jammer zijn.
Met vr gr Kees Jan

had de kriebels niet gezien dank je
Door RuudBlok 12 februari 2010 10 beoordelingen
Annuleren