xpozer.com

Guttatoedruppels

Foto Guttatoedruppels door Slijkhuis
Slijkhuis
Categorie:
Close-up
Exif:
1/25s f/13 ISO 1600 50mm
Beschrijving:
Guttatie op Geweizwam ( Xylaria hypoxylon )

Guttatie is het verschijnsel dat planten en schimmels (waaronder paddentoelen) vocht met daarin opgeloste stoffen 'uitzweten'. De wortels van een plant nemen water en mineralen uit de bodem op. De opname en verdamping zijn meestal in evenwicht. Maar soms is de worteldruk van de plant zo hoog en de mogelijkheid van verdamping door het bladonvoldoende, zodat er door de nerven via de waterporiën (hydathoden) vocht naar buiten wordt geperst wat vochtdruppels aan de randen van het blad tot gevolg heeft.
Guttatie treedt vooral net na zonsopkomst op als de activiteit van de plant toeneemt en de luchtvochtigheid nog hoog is. Op dit moment is de concentratie aan mineralen in de plant relatief groot wat resulteert in een grotere osmotische druk (moeilijk woord, opzoeken op internet) en bijgevolg neemt de plant meer water op. Later verdampen de druppels en blijven de in het vocht opgeloste stoffen (mineralen) als witte vlekjes op de bladpunten achter.
Dit 'uitzweten' van vocht met daarin opgeloste stoffen treedt vooral op als de druk hoog en de mogelijkheid van verdamping door het blad of paddenstoel onvoldoende is.
(Wikipedia)
Trefwoord(en):
herfst Guttatie Geweizeam
Door Slijkhuis 21 november 7 beoordelingen
Annuleren