xpozer.com

SSC 723

Foto SSC 723 door ARNOWEL
ARNOWEL
Categorie:
Overig
Datum genomen:
Locatie:
Utrecht
Camera:
Nikon D500
Exif:
1/40s f/9.0 ISO 7200 27mm
Beschrijving:
SSC 723

De trein die rond 1910 in Nederland reed, had speciale vrouwencoupés voor de eerste, tweede en derde klasse. ,,Bij wet was in 1874 bepaald dat alle rijtuigen een vrouwencoupé moesten hebben'',

Latjesrijtuig – SSC 723

De in 1910 gebouwde C 723 is met al zijn teakhouten latjes een kenmerkend rijtuig. In het museum wordt hij ‘latjesrijtuig’ genoemd. De conducteur verplaatste zich, zoals daarvoor gebruikelijk, niet langer buitenom over een lange treeplanken maar over een gangpad. Het rijtuig heeft dienstgedaan tot 1947. Zijn opvolgers waren stalen rijtuigen, deze waren veiliger. Bij ongelukken met houten rijtuigen waren er veel ernstig gewonde reizigers door rondvliegende spaanders en splinters.
Deze rijtuigen hadden speciale vrouwencoupés voor de eerste, tweede en derde klasse. Het was in die tijd voor vrouwen of meisjes niet gepast om alleen te reizen. Ze zouden zomaar kunnen worden aangesproken door vreemde heren met kwade bedoelingen! Op diverse grote stations waren posten voor het zogeheten ‘stationswerk’. Daar ving een stationsjuffrouw alleenreizende dienstmeisjes of vrouwen op om ze te begeleiden naar hun trein of ze door te verwijzen naar een veilig opvanghuis in de stad. Op het bankje op het perron voor de SSC 723 zit een dergelijke stationsjuffrouw die de bezoeker het verhaal over vroeger vertelt.
Trefwoord(en):
SSC 723
Anderen vonden ook leuk:
Door ARNOWEL 8 oktober 6 beoordelingen
Annuleren