xpozer.com

De Hoop

Foto De Hoop door Ada
Ada
Categorie:
Architectuur
Datum genomen:
Locatie:
Garderen
Camera:
Canon EOS 550D
Beschrijving:
De molen De Hoop is een in 1852 gebouwde windmolen vlak bij de plaats van de afgebrande achtkantige houtenmolen uit ongeveer 1700. In maart 1853 is de molen in gebruik genomen. De molen staat in Garderen aan de Oud Milligenseweg,
De molen is een ronde bakstenen korenmolen van het type stellingmolen met oorspronkelijk 2 koppel maalstenen, één voor het malen van graan voor consumptie en één voor veevoer. Het koppel voor veevoer werd ook gebruikt voor het malen van gedroogde eikenbast. Daarnaast was er een koppel pelstenen voor het pellen van gerst. De plaats waar deze pelstenen gezeten hebben is in de balken nog te zien.
Nu is er nog maar 1 koppel maalstenen aanwezig met een doorsnede van 140 cm. De kunstmaalstenen met een speciale, harde laag aan de maalzijde zijn maalvaardig, en worden gebruikt al naargelang de behoefte. De kunststeen scherpt zichzelf doordat de groeven van een iets zachter materiaal gemaakt zijn dan de kerven. De steenspil is van hout met een tap en klauwijzer en de bolspil is een pennetjeswerk. De romp was vroeger aan de west en noordwestzijde bepleisterd om vochtdoorslag tegen te gaan. De koppen van de balken aan de westzijde zijn verzwakt door vocht en worden ondersteund door sleutelstukken. De wiekenvorm is Oudhollands en de vlucht 25,20 meter.
De houten, rietgedekte kap van de molen is nu voorzien van een zogenaamd Engels kruiwerk, hetgeen een kruiwerk met 33 gietijzeren rollen is. Vroeger was er een neutenkruiwerk. De Vlaamse vang bestaat uit 4 vangstukken en is voorzien van een vangtrommel, waardoor deze lichter te bedienen is. Vroeger werd de vang bediend met een wipstok. De 300 cm lange vangbalk oefent bij het vangen op het sabelijzer een vangkracht van ongeveer 610 kg uit.
De bovenas met nummer 211 uit 1859 is van gietijzer. De as wordt gesmeerd met reuzel. Om het bovenwiel heen zit ter voorkoming van slijtage bij het remmen met de vang een ijzeren band, de hoep of voering. De kammen op de wielen en de rondselstaven worden tweemaal per jaar met bijenwas behandeld.
.De molen wordt nog gebruikt voor het malen van graan, zoals gerst, rogge, maïs en tarwe voor veevoer.
De molen is een rijksmonument.
Trefwoord(en):
Windmolen garderen de Hoop rijksmonument
Door Ada 11 april 2017 5 beoordelingen
Annuleren