xpozer.com

Château de Franchimont

Foto Château de Franchimont door ARNOWEL
ARNOWEL
Categorie:
Landschap
Datum genomen:
Locatie:
Theux
Camera:
Nikon D500
Exif:
1/250s f/8.0 ISO 100 24mm
Beschrijving:
Het Kasteel van Franchimont is de ruïne van een burcht, die in de 11e eeuw gebouwd werd op een rots in de Belgische Ardennen die de vallei van de Hoëgne beheerst. Het ligt in de gemeente Theux in de provincie Luik.

De hoogteburcht werd gebouwd nadat de bisschop van Luik de wereldlijke macht kreeg in een deel van zijn bisdom. Het moest Luik langs de oostzijde beschermen. Aanvankelijk was het niet meer dan een kazerne. De grootste uitbouw gebeurde in de 16e eeuw onder prins-bisschop Everhard van der Marck. Kort nadien was de artillerie zodanig verbeterd, dat het kasteel kon beschoten worden uit de omliggende heuvels; bijgevolg verloor het zijn militaire rol.

Het kasteel was ook de zetel van het markgraafschap Franchimont; het deed dienst als gevangenis voor de vijf bans van het markgraafschap.

Onder de Franse bezetting werd het kasteel tot nationaal bezit verklaard en verkocht aan een ondernemer die het ontmantelde en uitbaatte als steengroeve

De burcht wordt nu gerestaureerd door
de metgezellen van Franchimont asbl zijn een team van vrijwilligers die tijd besteden aan het behoud van de overblijfselen van het fort dat sinds 1794 in puin is achtergelaten. De activiteiten begonnen in 1967 rond een handvol vrijwilligers waarvan sommigen nog steeds lid zijn vandaag.

De doelstellingen van de vereniging zijn: historisch en archeologisch onderzoek (in samenwerking met de Universiteit van Luik), de restauratie van de ruïnes (in overeenstemming met de vereisten van de openbare dienst van Wallonië die het erfgoed beheert) en de toeristische exploitatie van de Kasteel van Franchimont (overeenkomst met gemeentehouder Theux).
Trefwoord(en):
Kasteel van Franchimont
Door ARNOWEL 14 augustus 10 beoordelingen
Annuleren