xpozer.com

Oude "jas"

Foto Oude "jas" door Slijkhuis
Slijkhuis
Categorie:
Flora & Fauna
Datum genomen:
Locatie:
Dordrecht
Exif:
1/320s f/4 ISO 200 50mm
Beschrijving:
Spinnen behoren tot de geleedpotigen, ze hebben een uitwendig skelet van chitine wat het wordt genoemd, daar zijn onze nagels en haren ook van gemaakt. Spinnen kunnen daarom niet groeien en moeten regelmatig vervellen. Alleen vlak na een vervelling is het lichaam van de spin zacht zodat het uit kan zetten.

Spinnen die spoedig vervellen worden minder sterk geprikkeld en gedragen zich futloos en zijn niet actief. De spin verstopt zich als de vervelling nabij is en tijdens de vervelling is de spin zeer kwetsbaar voor vijanden als het oude pantser wordt afgeworpen.

Na iedere vervelling is het uitwendig skelet, dat is een omhulling dat dient ter bescherming van het lichaam van de spin zacht wat het dier kwetsbaar maakt. Een net vervelde spin is daarnaast bleek van kleur, de pigmenten in het skelet moeten nog uitkleuren. Jonge spinnen zijn vaak minder sterk behaard dan de volwassen spinnen en hebben doorgaans andere kleuren.

De juveniele spinnen zijn na een vijftal — sommige vogelspinnen pas na 10 vervellingen — volwassen. Het vervellen is voor de spin vaak een intensieve bezigheid; het dier voert de druk in het achterlijf op tot de huid scheurt en werkt zich vervolgens achterwaarts uit de oude huid. De poten worden als laatst uit de oude huid getrokken. Vlak na een vervelling beweegt de spin zijn poten regelmatig om te voorkomen dat de gewrichten stijf worden.
Je kunt niet zeggen hoe vaak jij gaat vervellen, dat ligt er gewoon aan hoe groot de spin wordt.
(WP).
Trefwoord(en):
spin Vervellen
Door Slijkhuis 20 juli 15 beoordelingen
Annuleren