xpozer.com

PIONEER SPIRIT & STENA DON

Tip: Gebruik je numerieke toetsen (1, 2, 3 etc.) om door de foto serie heen te bladeren.
Foto PIONEER SPIRIT & STENA DON door ARNOWEL  
ARNOWEL
Categorie:
Overig
Datum genomen:
Locatie:
Twee Maasvlakte
Camera:
Nikon D800
Beschrijving:
Twee bijzondere schepen liggen op de tweede maasvlakte. voor afbouw.

PIONEER SPIRIT

Allseas is straks als enige in de wereld in staat om de grootste topsides van offshore productieplatforms (momenteel tot 48.000 ton) in één keer aan boord te nemen en te vervoeren. De jackets (tot 28.000 ton) kunnen met een speciale hijsinstallatie van de zeebodem getild worden en aan dek gelegd worden.

De naamgeving liep al niet al te soepel, en nu lijkt de afbouw van de ‘Pioneering Spirit' te vertragen. Toch lijkt dit geen reden tot zorgen omtrent de toekomstige succesvolle inzet van het grootste schip ter wereld.

Dit schip is de eerste in zijn soort. Het feitelijk aan boord zetten
van alle installaties kun je wel plannen, maar alle systemen moeten aangestuurd en op elkaar afgestemd worden. Het schip zit vol software, regeltechniek en hydrauliek, zeer complex." Met zijn veertig jaar ervaring in de wereld van grote
offshore hijsoperaties voegt hij daar aan toe: "Eenmaal offshore heb je geen marge om het fout te doen, het moet in één keer goed, je wil dat alle systemen feilloos werken."

De eerste klus betreft het weghalen van het 14.000 ton wegende Yme platform van SBM voor de kust van Noorwegen. De kolossale bijdrage van 470 miljoen dollar die SBM aan zijn Canadese opdrachtgever Talisman moet betalen om het volgens de Noorse autoriteiten mislukte productieplatform te verwijderen, toont aan dat er veel geld omgaat in het weghalen van offshore platforms.

STENA DON

Dit 14 jaar oude half-afzinkbare booreiland heeft een lengte van 96m, een breedte van 71m breedte en een diepgang van 21,5 meter. Het is hier voor een uitgebreide onderhoudsbeurt, een zogenoemde ‘midlife-upgrade’. Het gaat daarbij onder andere om groot onderhoud en vernieuwing van de booruitrusting en de accommodatie. De verwachting luidt dat het project over twee maanden is afgerond.
Trefwoord(en):
STENA DON PIONEER SPIRIT
Door ARNOWEL 28 september 2015 11 beoordelingen
Annuleren