xpozer.com

Drie Bruggen

Foto Drie Bruggen door ARNOWEL
ARNOWEL
Categorie:
Landschap
Datum genomen:
Locatie:
Oude Maas
Camera:
Nikon D800
Exif:
1/640s f/11.0 ISO 200 102mm
Beschrijving:
Botlekbrug

De Botlekbrug is een gecombineerde hefbrug in het Rotterdams havengebied over de Oude Maas, die werd geopend in 1955. De brug heeft 1 rijbaan met 1 rijstrook per richting voor wegverkeer en een spoor voor treinverkeer. Sinds de opening van de Botlektunnel voor het wegverkeer is de brug hoofdzakelijk in gebruik als route voor langzaam verkeer en vervoer van gevaarlijke stoffen dat niet door de tunnel mag.

Spoor
In het kader van de aanleg van de Betuweroute en de bijbehorende aanpassingen aan de Havenspoorlijn is een dubbelsporige Botlekspoortunnel aangelegd. De reden hiervoor is dat de Botlekbrug vaak open moet voor de scheepvaart en geen ruimte biedt voor een tweede spoor. Het enkele spoor op de Botlekbrug is wel nog steeds in gebruik voor goederenvervoer tussen de Botlek en Pernis. Daarnaast kan dit spoor gebruikt worden door de Betuweroute en andere havenspoorlijnen in het geval dat er onderhoud in de tunnel wordt gepleegd. Het spoortje, dat overigens is voorzien van bovenleiding, sluit op beide oevers aan op de Betuweroute en de Havenspoorlijnen.

Nieuwe brug
Binnen het plan van reconstructie van de rijksweg A15 is het de bedoeling de Botlekbrug te vervangen door een nieuwe brug. De brug krijgt in beide richtingen twee rijstroken en een spoor- en fietsverbinding. Hij wordt extra hoog met twee hefopeningen, elk tachtig meter breed. Alle binnen- en recreatievaart kan altijd onderdoor en de andere schepen passeren sneller. De nieuwe brug moet rond 2015 gereed zijn.

Spijkenisserbrug

Aanleg Spijkenisserbrug in 1977

De Spijkenisserbrug (ook gespeld als Spijkenissebrug) is een verkeersbrug over de Oude Maas tussen Hoogvliet en Spijkenisse. De provinciale weg N492 (de Groene Kruisweg) ligt over deze brug.
Trefwoord(en):
Botlekbrug Botlekbrug in aanbouw Spijkernisserbrug
Door ARNOWEL 20 juni 2014 13 beoordelingen
Annuleren