xpozer.com

Erg Hip

Foto Erg Hip door RuudBlok
RuudBlok
Categorie:
Portret
Datum genomen:
Locatie:
hoogvlakte Peru
Camera:
Canon EOS 30D
Exif:
1/500s f/7,1 ISO 400 300mm
Beschrijving:
Het leefgebied van de Aymaras concentreert zich rondom het Titicaca meer, op de grens van Peru en Bolivia. Over de herkomst van de hoed doen (op het net) grofweg twee verhalen de ronde.
De eerste is vrij saai en zegt dat de Spanjaarden hem gewoon hebben geïntroduceerd. Verder niets.
De tweede is vermakelijker. Een westerse hoedenverkoper (waarschijnlijk een Engelsman maar misschien dus ook wel Spanjaard) zou de bolhoed uit Engeland hebben meegenomen waar high-society heren al langer met zo’n tiet op hun hoofd rond liepen.
De Zuid Amerikaanse man moest er echter niets van hebben. Om zijn business te redden is de marktkoopman van doelgroep ge-switched en is hij zich gaan richten op rijke vrouwen. Hij vertelde hen dat de bolhoed in mode steden als Parijs en Londen erg in was. De dames geloofde zijn verhaal en kochten de bolhoed in de veronderstelling het heersende Europese schoonheidsideaal te volgen. Erg hip dus.
Vervolgens vonden de hoedjes opeens gretig aftrek bij de (arme) Cholitas aangezien ze een status verhogende uitstraling hadden gekregen. En de Cholitas lopen er tot op de dag van vandaag mee rond.
Door RuudBlok 10 maart 2010 11 beoordelingen
Annuleren